Hej och välkommen till tävlingsfiskarna i Gislaved. Nästa tävling är makrilltävlingen i Bua den 16'e Augusti. Tänk på att detta är en populär tävling som lockar många. Anmäl er i god tid...

Friday, February 23, 2007

Veckans fisk. Vecka 9.

Lubb (Brosme brosme)

Kännetecken: Lubben skiljs från andra torskfiskar genom att den blott har 1 långsträckt ryggfena, vilken via stjärtfenan övergår i en analfena som sträcker sig över halva buken. Dessa 3 fenor har vita ytterkanter, innanför vilka löper ett svart band. Längd vanligtvis ca 50 cm men upp till 1,10 och vikt upp till 14,5 kg.

--------------------
Utbredning: Söderut i Europa längs Atlantkusten till södra Portugal. Längs Nordamerika från södra Grönland till Massachusetts.
--------------------
Förekomst i Sverige: Lubben uppträder årsvisst i Skagerack och var före 1970 med säkerhet anträffad blott 1 gång i Kattegatt, nämligen mellan Vinga och Trindelen; möjligen också den 7/4-1941 (beläggexemplar finns men det är osäkert om det stammar från Skagerack eller Kattegatt). Under 1970-talet och senare har den ofta fångats under sportfiske i Bohuslän, särskilt vid Grisbådarna.
---------------------
Miljö och vanor: Lubben går i enstaka eller i stim över hårda bottnar, helst klippor och banksluttningar ute till havs på nivåer från 100 till under 1,000 m, oftast 150-450 m. Yngre exemplar håller sig högre upp. Arten är stationär.
--------------------
Föda: Kräftdjur, särskilt havskräftor, blötdjur och bottenfiskar. Fåglar kan ingå i dieten, ty benet av en tretåig mås har anträffats i magen av en lubb.

No comments: