Hej och välkommen till tävlingsfiskarna i Gislaved. Nästa tävling är makrilltävlingen i Bua den 16'e Augusti. Tänk på att detta är en populär tävling som lockar många. Anmäl er i god tid...

Friday, February 23, 2007

Vecans fisk. Vecka 10.

Bleka (Pollachius pollachius)

Kännetecken: Blekan utmärks av färgteckningen, utskjutande underkäke utan skäggtöm och den grönbruna, buktande sidolinjen, som svänger upp på den mörka ryggen. Färgen varierar: olivgråbrun med röd- eller gulaktiga inslag. Ofta rektangulära, gula eller röda linjer. Längd vanligtvis ca 50 cm men upp till 1,3 m och vikt upp till 11,3 kg, i utomsvenska farvatten 24 kg.

--------------------
Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlantkusten och västra Medelhavet. Utmed Afrikas västkust till mellersta Marocko.
--------------------
Förekomst i Sverige: Blekan förekommer längs hela västkusten och i norra Öresund. I södra Östersjön påträffas den stundom i skånska vatten, möjligen i samband med att salt vatten strömmat österut. Exemplar har dessutom fångats i Småland; 26/2 1958 vid Nävelsjö i Västerviks skärgård samt i Vinö vattenområde 16/7 och 1/8 1966.
--------------------
Miljö, vanor och flyttning: Blekan uppehåller sig pelagiskt på 10-200 m djup vanligtvis ovanför och intill kustbankarnas klippiga bottnar, men unga blekor anträffas även ovan sandiga strandbottnar och i flodmynningars bräckvatten. Arten gillar grund där det är ström i vattnet. Under jakten kommer blekan upp i ytvattnet, ibland i sällskap med gråsejar. Den följer de drivande fiskynglen in till stränderna eller ute till havs. Arten jagar ofta kollektivt, varvid bytesfiskar kringränns och drivs upp mot ytan. Den är som mest aktiv i skymningen. Vandringar företas till lekplatserna i Nordsjön och Atlanten.
---------------------
Föda: Den unga blekorna förtär kräftdjur, maskar och blötdjur, den lever av fisk som skarpsill, sill, makrill, näbbgädda och tobis.
---------------------
Andra namn: Lyr, lyra, blanka, blanksej, sejlyra, lyrbleck, lerbleking, lyrtorsk och plank. Blekan saluförs liksom gråsejen under namnet havslax.

No comments: